تفاوت موعظه با حکمت در چیست؟

پرسش تفاوت موعظه با حکمت در چیست؟ پاسخ اجمالی «حکمت» رسیدن به حق و واقع به واسطه علم و عقل است. و از ماده «حکم»، به معناى بازداشتن و منع است و اولین معنا از آن، حکم کردن است که باعث جلوگیرى از ظلم می‌شود. از ویژگی‌هاى حکمت آن است که جهل و نادانى را از انسان باز می‌دارد.[1] و موعظه از ریشه «وعظ» به معنای نصیحت و اندرز دادن به عاقبت یک کار است.[2] در «حکمت» انسان به وسیله علم و عقل به حق و حقیقت چیزی پی می‌برد،[3]…

ادامه مطلب

واعظ چه خصوصیاتی باید داشته باشد؟

شایسته است اهل منبر و روضه خوان ها آدابی را مراعات کنند، تا معِّظم شعائر الله و هادی عباد الله باشند. [این آداب به شرح زیر است]: 1. اخلاص و اجتناب از ریاء روایت شده است از پیغمبر صلی الله علیه و آله که فرمود: آنچه از همه چیز درباره شما بیشتر از آن می ترسم ، شرک اصغر است. گفته شد: یا رسول الله، شرک اصغر چیست؟ فرمود: ریا است. فرمود: خدای عزوجل روز قیامت که پاداش کردار بندگان را می دهد، می فرماید: نزد کسانی که در دنیا…

ادامه مطلب

موعظه حسنه چه موعظه ای است؟

موعظه حسنه چه موعظه ای است؟ یکی از سفارشات دین مبین اسلام مسئله موعظه حسنه است. به گزارش سرویس دینی جام نیوز، یکی از سفارشات دین مبین اسلام مسئله موعظه حسنه است ،موعظه‌‌ای راحسنه گویند که تحریک عواطف می‌کند، عواطف انسان را تحریک کرده و او را از خواب غفلت بیدار می‌سازد و به فکر تحصیل زاد و توشه‌ آخرت وا می‌دارد، منتهی موعظه نیز از حیث اثرگذاری مشروط به شرایطی است که از زبان چه کسی صادر شود و در قلب چه کسی بنشیند؟ زیرا نه گوینده‌ها همه یکسانند…

ادامه مطلب

روش موعظه در تربیت اسلامی

روش موعظه ونصیحت درتربیت اسلامی      چکیده: روش تربیتی موعظه ونصیحت ازروشهای مهم ومؤثر درحوزه ی تعلیم وتربیت به حساب می آیند. این روش درقرآن کریم بارها تکرار شده ومورد استفاده قرارگرفته اند، بطوری که خداوند منان خودرا موعظه کننده، و قرآن کریم را کتاب موعظه معرفی کرده، و به پیامبراسلام دستورموعظه به دیگران  داده است. بنابراین روشهای موعظه ونصیحت دارای روشها، انواع وکاربرد های مختلفی هستند، که باید همراه بارعایت نکات وشرایط آنها مورد توجه قرارگیرند.   کلید واژه ها: روش، موعظه، نصیحت، تربیت و روش تربیتی  …

ادامه مطلب

سیماى موعظه در روایات‏

سیماى موعظه در روایات‏  1. بهترین هدیه: قال على‏علیه السلام: «نعم الهدیة الموعظة»(148) 2. موعظه بودن مرگ: قال رسول‏اللَّه‏صلى الله علیه وآله وسلم: «كفى بالموت واعظاً»(149) 3. موعظه بودن هر چیز: قال على‏علیه السلام: «ان فى كل شى‏ء موعظة و عبرة لذوى اللبّ و الاعتبار»(150) به درستى كه در هر چیزى موعظه و عبرتى است براى صاحبان خرد. 4. حیات روح در پرتو موعظه: قال على‏علیه السلام: «احى قلبك بالموعظة»(151) و عنه‏علیه السلام: «المواعظ حیاة القلوب»(152) 5. واعظ بودن انسان براى خویشتن: قال الباقرعلیه السلام: «من لم یجعل الله له…

ادامه مطلب

سیمای موعظه در قرآن

موعظه‏  قرآن كریم، یكى از روش‏هاى مؤثر در تربیت روحى انسان‏ها را موعظه مى‏داند و در بسیارى از آیات به آن سفارش نموده گرچه خود قرآن كتاب موعظه و اندرز است كه از ناحیه پروردگار براى شفاى بیمارى‏هاى درونى انسان و كسب فضایل اخلاقى آمده است «یا ایها الناس قد جاءتكم موعظة من ربكم و شفاء لما فى الصدور»(141) اى مردم! اندرزى از سوى پروردگارتان براى شما آمده و درمان آن‏چه در سینه‏هاست؛ گرچه از این موعظه قرآن فقط اهل تقوا و بهره‏مند مى‏شوند«و موعظة للمتقین» این تعبیر در چهار…

ادامه مطلب

اهمیت موعظه در روایات

اهمیت موعظه در روایات 1- فراگیری موعظه امام موسی کاظم علیه السلام:ما مِن شَیءٍ تَراهُ عَیناکَ اِلا وَ فِیهِ مَوعِظَه؛ چیزی نیست که چشمانت آن را بنگرد، مگر آن که در آن پند و اندرزی است. (بحاالانوار،ج 78،ص319) 2- تاثیر موعظه در قلب امام على عليه السلام: في وَصيَّتِهِ لابنِهِ وهُو يَعِظُهُ: أحيِ قَلبَكَ بالمَوعِظَةِ؛ – در مـقام انـدرز بـه فـرزند خود-: دلت را بـا اندرز زنده گردان. (نهج البلاغة، كتاب 31 – منتخب ميزان الحكمة، ص 598) 3- تاثیر موعظه بر جان امام على عليه السلام: المَواعِظُ صَقالُ النُّفوسِ، وجَلاءُ القُلوبِ؛ اندرزها صيقل بخش…

ادامه مطلب